CYTRYNOWY KRÓLIK ZAPIEKANY W PIECU (Κουνέλι λεμονάτο στο φούρνο)          

 

Mięso z królika należy do bardzo popularnych mięs jadanych w Grecji, a szczególnie na Krecie. W każdym sklepie mięsnym można kupić świeże króliki, a większość tawern posiada dania z królika w karcie, szczególnie stifado. Mięso królika jest bardzo delikatne, ale ma bardziej wyrazisty smak niż drób.
 

Składniki:

  • 1 królik o wadze ok. 1,2 kg

  • sok z 2 cytryn

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków

  • 1/4 kostki masła

  • oliwki Kalamata

  • 2-3 ząbki czosnku (nieobrane)

  • oliwa

  1. Królika pokroić na porcje.

  2. Mięso posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz oregano. Wycisnąć sok z 2 cytryn i polać mięso. Tak przyprawione pozostawić na 2 godz. w lodówce.

  3. W naczyniu do zapiekania (najlepiej z przykryciem) ułożyć mięso oraz obrane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki. Ziemniaki można lekko posolić. Całość polać sokiem z cytryn, w którym marynował się królik. Na ziemniakach położyć 1/4 kostki masła. Podczas zapiekania pod przykryciem mięso wypuści soki, które będą wystarczające dla ziemniaków. Na daniu ułożyć 2-3 nieobrane ząbki czosnku. Całość delikatnie skropić oliwą.

  4. Danie (pod przykryciem) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 2 godz.

  5. Po tym czasie należy sprawdzić miękkość ziemniaków, gdyż mięso będzie na pewno bardzo miękkie. Jeśli w naczyniu został jeszcze wywar, to należy go w większości odlać pozostawiając ok. 2cm. Danie przybrać oliwkami Kalamata i wstawić już bez przykrycia jeszcze na 15 min. by przypiec ziemniaki.

  6. Serwować z białym winem, a w Grecji również z pieczywem by sos się nie zmarnował.

 

Te produkty kupisz w naszym sklepie www.greckie-delikatesy.pl . Zapraszamy!

 

Jodowana sól morska

Oliwa

Oliwki Kalamata

     

 

Oregano z Krety

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.