NADZIEWANE POMIDORY, CUKINIA I PAPRYKA (GEMISTA)

 

Jeśli wybierają się Państwo do Grecji po raz pierwszy i obawiają się czy trafią ze smakiem w swój gust, to jest to chyba najbezpieczniejsze danie na ciepło, które oferuje większość lokalnych tawern. Danie znane również w Polsce, choć częściej w wersji z ryżem i mięsem mielonym, tutaj w przytłaczającej większości jest to wyśmienite danie wegetariańskie. A smak dojrzałych w słońcu pomidorów pozostaje na długo w pamięci!

 

 

 

Składniki:
 

  • 8 dużych okrągłych pomidorów (dojrzałych, ale nie miękkich)

  • 4 papryki (najlepiej pomidorokształtne o grubym miąższu)

  • 1 średniej wielkości cukinia (niezbyt gruba)
     

 

 

 

 


 

Składniki nadzienia:
 

  • 1 duża cebula, posiekana

  • 2 szklanki ryżu

  • pęczek natki pietruszki

  • pęczek kopru

  • przyprawa do faszerowanych warzyw

  • mięta

  • miąższ z pomidorów, które będziemy nadziewać

  • miąższ z cukinii (bez dużych pestek)
     
  • koncentrat pomidorowy (puszka 200g)
     
  • sól,

  • pieprz,

  • odrobina kuminu

  • oliwa

  • cukier

 

  1. Pomidory umyć, odciąć czubek (zachowując go), łyżką wydrążyć miąższ i przełożyć go do salaterki (bez pestek). Czynność tę wykonywać delikatnie by nie naruszyć ścianek pomidorów.

  2. Papryki obmyć, odciąć czubek, wyciąć nożem nasiona wraz z białym błonkami.

  3. Cukinię umyć, odkroić końce, podzielić na 3-4 części o długości mniej więcej 6-7cm. Wydrążyć.

  4. Wydrążone pomidory i papryki lekko posolić. Czubki zachować.

  5. Zmiksować miąższ z pomidorów i cukinii na gładką masę i połączyć z cebulą, natką pietruszki, koprem, miętą, przyprawą do faszerowanych warzyw (4 duże szczypty), kuminem oraz oliwą (ok. 2 łyżki). Całość dobrze wymieszać.

  6. Dodać surowy ryż (ok. jednej łyżki na jedno nadziewane warzywo/owoc, czyli w tym wypadku 14 łyżek) i nadzienie dobrze wymieszać.

  7. Łyżką stołową nadziewamy wszystkie pomidory, papryki i części cukinii do wysokości nieco poniżej górnej krawędzi. Najlepiej nadziewać je stopniowo, czyli po jednej łyżce do wszystkich, następnie po drugiej łyżce, itd. Dzięki temu wszystkie owoce/warzywa powinny mieć zbliżoną ilość soków, które znajdują się w nadzieniu.

  8. Ułożyć nadziane pomidory, papryki i cukinie w naczyniu do zapiekania. Nakryć odciętymi czubkami.

  9. Koncentrat pomidorowy rozpuścić w ok. 1l gorącej przegotowanej wody, dodać 2 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz łyżeczkę cukru. Podlać tym wywarem nadziane warzywa.

  10. Przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika (200C) na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdź czy ryż jest już miękki. Odsłonić folię na ostatnie 5-10 minut zapiekania.
     

 
 
 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.