WOŁOWINA DUSZONA W WINIE (Μοσχάρι κοκκινιστό)

 

Klasyczny przepis na wołowinę w czerwonym sosie. Tak przyrządzone mięso podaje się z ziemniakami lub makaronem kritharaki jako danie jednogarnkowe lub z makaronem typu spaghetti. Bardzo dobrze smakuje dnia kolejnego. Koniecznie podawać z chlebem do maczania aromatycznego sosu.
 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 800g wołowiny

  • 1-2 średniej wielkości cebule

  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 5 świeżych pomidorów

  • 150ml wytrawnego czerwonego wina

  • 5 ziemniaków

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka miodu tymiankowego

  • 1 laska cynamonu

  • 150ml oliwy Extra Virgin

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • tymianek

  • liść laurowy

 

 

  1. Mięso omyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.

  2. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i zeszklić cebulę pokrojoną w większą kostkę.

  3. Do cebuli dodać mięso i doprowadzić do jego zbrązowienia z każdej strony.

  4. Dodać wino i zmniejszyć ogień pod patelnią. Po 10-15 minutach duszenia w winie całość przełożyć do garnka z grubym dnem.

  5. Dodać pomidory z puszki lub świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, pastę pomidorową, laskę cynamonu, łyżeczkę miodu tymiankowego, liść laurowy, oregano, tymianek, sól i pieprz.

  6. Wszystko wymieszać i na delikatnym ogniu dusić przez 40 minut pod przykryciem.

  7. Na patelni rozgrzać drugą połowę oliwy, dodać nieco oregano i tymianku. Dodać ziemniaki, obrane i pokrojone w ósemki. Przez 10 minut lekko obsmażyć z każdej strony. Ziemniaki nie zmienią zbytnio koloru.

  8. Ziemniaki dodać do mięsa duszącego się w sosie. Jeśli sos jest gęsty i nie pokrywa w większości ziemniaków, dodać nieco wody, by prawie cała potrawa była przykryta sosem (ziemniaki dojdą do miękkości również jeśli będą 1-2cm nie będą przykryte).

  9. Całość dusić pod przykrycie na mniejszym ogniu przez ok. 40 minut, aż do miękkości mięsa i ziemniaków.

 

 
 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Przewodnik po Krecie

Grecja | Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Autoway | Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Greek Deli

Kreta | Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej | Kreta | Gavdos

Wakacje na Chalkidiki | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Tahini

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości | Tahina

Pitus | Wakacje Santorini | Taste of Greece | Greckie Delikatesy

Grecja 2013 | Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

Wypożyczalnia aut w Grecji | Wynajem samochodów na Krecie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.