MUSSAKA WEGETARIAŃSKA  

(Moussakas Lahanikon, Μουσακάς λαχανικών)

 

 

 

A oto wegeteriańska wersja moussaki, która cieszyła się sporym powodzeniem wśród naszych angielskich przyjaciół, szczególnie Tima, który zawsze powtarzał, że nie bierze do ust niczego, co ma oczy.

 

 

 

 


Składniki (na ok. 8 szt.):
5-6 bakłażanów
4 ziemniaki
2 duże cebule (pokrojone w drobne piórka)
4 cukinie (pokrojone w cienkie plasterki)
4 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
cukier
oliwa
sól, pieprz, oregano, tymianek

Sos beszamelowy:
85g masła
85g mąki
600 ml mleka
jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ser kefalotiri lub feta (opcjonalnie można zastąpić dowolnym serem)
 

  1. Bakłażany pokroić w dość cienkie talarki (bez obierania!), ułożyć na sicie posypując każdą warstwę solą. Odstawić, na co najmniej 30 minut by puściły gorzki sok.

  2. Bakłażany opłukać z soli i osuszyć na ręczniku papierowym. Bakłażany, cukinię, cebulę, paprykę i czosnek wyłożyć do głębokiej brytfanki. Całość skropić oliwą i podlać odrobiną wody. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do rozgrzanego do 220C piekarnika na ok. 45 minut, kilkakrotnie mieszając, aż do lekkiego zbrązowienia.

  3. Ugotować ziemniaki i pokroić w talarki, którymi wyłożyć dno każdego z naczyń, w którym będzie zapiekana i podawana wegetariańska moussaka.

  4. Nadszedł czas na przygotowanie sosu beszamelowego, który pokryje wierzch potrawy, chroniąc ją przed przypaleniem i dodając specyficznego smaczku. W większości miejsc, w których próbowałam moussakę, zachwiane są w moim odczuciu proporcje pomiędzy ilością beszamelu a samego środka, przez co potrawa robi się nieco mdła. Polecam pokryć potrawę dość cienką warstwą sosu, ale do rzeczy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość mieszamy na gładką papkę. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić do wystygnięcia. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec dodać jajko i ser, całość dobrze wymieszać.

  5. Na dnie naczyń mamy już ugotowane ziemniaki, kolejną warstwą będą warzywa, następnie warstwa rozdrobnionych pomidorów z puszki (wraz z zalewą) doprawionych oregano i kolejna warstwa uduszonych warzyw. Polać sosem beszamelowym.

  6. Wstawić moussaki do rozgrzanego piekarnika (180-200C) i piec przez ok. 50 minut. Najlepszym znakiem będzie lekkie zbrązowienia sosu.

Zapraszamy po produkty do naszego sklepu

 

Przyprawy

 

Oliwa

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Grecja | Oliwa Sitia | Pitus | Santorini | Rodos | Tahina | Holidays in Greece

Greek Deli | Grecja 2014 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Peloponez

Wypożyczalnia aut w Grecji | Wynajem samochodów na Krecie | Masticha

Kreta | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia | Knosos | Tahini

Grecja apartamenty | Car rental in Greece | Autoway | Wakacje Santorini

Chalkidiki | Taste of Greece | Greckie Delikatesy | Przewodnik po Krecie

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

Przepisy kulinarne | All inclusive | Kreta 2014 | Gavdos | Oliwa | Korfu

Wakacje last minute 2014 | Przepisy kuchni greckiej | Holidays 2014

Terra Creta | Oliwa z Kolimbari

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus