VASILOPITA (Βασιλόπιτα)          

 

Vasilopita to tradycyjne ciasto greckie pieczone na przełomie roku niemal w każdym greckim domu. Częstuje się nim wszystkich gości i domowników, jest nieodłącznym towarzyszem życzeń noworocznych. Najwięcej pomyślności może spodziewać się ten, kto natrafi w swoim kawałku na ukrytą monetę, która wrzucana jest do ciasta przed wstawieniem do piekarnika. Vasilopita to ciasto Św. Bazylego, który szczególnie dbał o ludzi ubogich i będących w potrzebie. Będąc biskupem Cezarei, rozdawał słodkie ciasta z ukrytymi wewnątrz monetami. Na pamiątkę tamtych dni w rocznicę jego śmierci (1 stycznia) ciasto to pojawia się na stołach greckich oraz w niektórych krajach bałkańskich. Ciasto można także zaserwować nieco później, gdy gościmy osoby, z którymi spotykamy się w tym roku po raz pierwszy. Na Krecie możemy spotkać również bardzo zbliżone ciasto zwane "Christopsomo", czyli chleb Chrystusa, uzyskać je można poprzez zastąpienie proszku do pieczenia (tradycyjnie używanego w przepisie na Vasilopitę) drożdżami.

 

 

Składniki:

  • 175g miękkiego masła

  • 330g cukru

  • 750g mąki

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub waniliowego)

  • 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 100ml brandy lub whisky/whiskey

  • skórka z 1 pomarańczy

  • sok z 3 pomarańczy

  • szczypta soli

  • cukier puder do przybrania (opcjonalnie)

  • płatki migdałów do przybrania (opcjonalnie)

  • 1 moneta w folii aluminiowej

     

     

  1. Utrzeć masło z cukrem na kremową konsystencję.

  2. Dodać żółtka jajek i starannie utrzeć. Następnie dodać skórę z pomarańczy i wymieszać.

  3. Wycinąć sok z pomarańczy i połączyć z alkoholem oraz sodą. Tę miksturę wlać do utartego masła z cukrem i żółtkami i dobrze wymieszać.

  4. Makę połączyć z proszkiem do pieczenia, szczytą soli oraz cukrem wanilinowym.

  5. Nagrzać piekarnik do 180C.

  6. Ubić białka jajek na sztywno.

  7. Połączyć masę z punktów 1-3 z przygotowaną mąką z punktu 4. Wymieszać.

  8. Dodać ubite biało i delikatnie połączyć. Wrzucić monetę owiniętą w folię aluminiową.

  9. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką.

  10. Ciasto przelać do tortownicy.

  11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45 min. do 1 godz. Sprawdzić stan upieczenia wykałaczką. Jeśli ciasto nie przywiera jest gotowe.

  12. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestygnięcia. Przybrać cukrem pudrem i np. płatkami migdałów.

  13. Powodzenia w poszukiwaniu monety! Lepiej ostrzec jedzących by uważali na nadprogramową zawartość.

 

kontakt: e-mail: gosia@creteteam.com

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

Copyright © Crete Adventure Team

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.

 

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus