PLACKI ZIEMNIACZANE

 Z TZATZIKAMI 

 

Placki ziemniaczane była prawdziwym przebojem w naszym Cafe Vafe w Chanii. Uwielbiali je zarówno Grecy jak i nasi stali goście, czyli cudzoziemcy mieszkający na Krecie. Śmiało konkurowały z ubóstwianymi pierogami czy bigosem. Postanowiłam nadać im nieco grecki charakter, serwowałam je z tzatzykami, a za radą pewnej klientki do ciasta dodaję również utartą czerwoną paprykę. Przepis przyjął się również w Polsce, a moi bratankowie zawsze proszę mnie o przyrządzenie im "greckich placków ziemniaczanych" :)
 


Składniki (dla 4 osób):

  • 6-8 dużych ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 papryka

  • 1 jajko

  • 3-4 łyżki mąki

  • sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, suszony czosnek
     

Składniki na tzatziki:

  • 1 średniej wielkości ogórek

  • 400-500 ml gęstego jogurtu

  • 3-4 ząbki czosnku

  • koperek

  • oliwa

  • sok z 1/4 cytryny

  • przyprawa do tzatzików

  • przyprawa do tzatzików

  • sól

 

  1. Ziemniaki, cebulę i paprykę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w elektrycznej maszynce do mięsa, która posiada specjalną końcówkę do tarcia ziemniaków.
     

  2. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Masa nie może być zbyt wodnista, by ją zagęścić dodać więcej mąki.

  3. Na patelni rozgrzać olej. Sprawdzić jego temperaturę rozgrzania nakładają niewielką ilość masy. Jeśli temperatura jest odpowiednia, masa powinna natychmiast zacząć się smażyć, a olej wokół buzować.

  4. W czasie smażenia placków można przygotować tzatziki. Obrany ogórek zatrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić, aż puści sok. Po 15 minutach dokładnie odcisnąć sok z ogórka, wymieszać go z gęstym jogurtem i dodać przeciśnięty czosnek.

  5. Dodać posiekany koperek, sok z cytryny, kilka kropel oliwy. Całość dobrze wymieszać i odstawiamy do lodówki.

  6. Placki serwować gorące ze schłodzonymi tzatzikami. Pyszności!

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

 

Wypożyczalnia aut w Grecji | Wynajem samochodów na Krecie | Gavdos

Car rental in Greece | Kreta nieruchomości | Santorini | Rodos | Tahina

Kreta | Autoway | Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Przewodnik po Krecie

Grecja | Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Dom na Krecie | Korfu

Przepisy kulinarne | Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin

Tahini | Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

Greek Deli | All inclusive | Pitus | Ślub Kreta | Kreta 2013 | Peloponez

Chalkidiki | Wakacje Santorini | Taste of Greece | Greckie Delikatesy

 

 

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.