BAKŁAŻAN PO CHANIJSKU

(Bakłażan a'la Portes)

grillowany bakłażan z jogurtowym dipem czosnkowym i orzechami włoskimi 

 

Grecy znają setki sposobów na przyrządzenia bakłażana, a oto jeden z nich. Tej wersji bakłażana spróbowaliśmy w tawernie Portes na Starym Mieście w Chanii na Krecie. Od tamtej pory gości on na naszych stołach tak często jak to jest tylko możliwe, a wśród naszych znajomych zapraszanych na grilla w ogrodzie, zawsze pojawia się to samo pytanie: "Czy będzie ten bakłażan?". Oto więc przepis na TEGO bakłażana.


Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości dojrzałe bakłażany (wybierać bardziej mięsiste)

  • 2 ząbki czosnku

  • 50g gęstego jogurtu

  • natka pietruszki

  • 2-3 orzechy włoskie

  • oliwa Extra Virgin

  • sok z ćwiartki cytryny

 

1. Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki. Lekko naciąć miąższ i posmarować oliwą.

2. Ułożyć miąższem do dołu na rozgrzanym grillu lub na kratce w nagrzanym piekarniku (200C). Gdy miąższ się zetnie i zacznie czernieć, bakłażany odwrócić i dalej piec. Łącznie bakłażan w piekarniku potrzebuje ok. 45 minut - 1 godz., a w zamykanym grillu ok. 30 minut. Sprawdzić widelcem czy miąższ jest miękki na całej długości. Jeśli tak, to bakłażan jest upieczony.

3. Po lekkim wystudzeniu (bakłażan wciąż ma być ciepły), jeśli miąższ się osmalił podczas przypiekania można zdjąć ściętą skórkę z górnej warstwy.

4. Jogurt rozrobić z sokiem z cytryny, dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Posmarować bakłażana tą masą jogurtową i skroić oliwą.

5. Całość posypać orzechami włoskimi i natką pietruszki. Ponowne skropić oliwą. Serwować na ciepło.

Zapraszamy po produkty do naszego sklepu
 

 

Oliwa

 
 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

 

Wypożyczalnia aut w Grecji | Wynajem samochodów na Krecie | Gavdos

Car rental in Greece | Kreta nieruchomości | Santorini | Rodos | Tahina

Kreta | Autoway | Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Przewodnik po Krecie

Grecja | Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Dom na Krecie | Korfu

Przepisy kulinarne | Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin

Tahini | Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

Greek Deli | All inclusive | Pitus | Ślub Kreta | Kreta 2013 | Peloponez

Chalkidiki | Wakacje Santorini | Taste of Greece | Greckie Delikatesy

 

 

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.