DAKOS

 

 

 

Dakos to tradycyjny kreteński „starter”, lekka i chrupiąca przekąska, idealna na letnie dni. Serwowana w każdej restauracji, tawernie czy kafenionie. Do jej przyrządzenia potrzebne są suchary - grube jęczmienne pajdy bądź połówki okrągłych bułek. Można zastąpić je grubą kromką ugrillowanego wiejskiego chleba.
 

 

 


Składniki:

  1. Sparzyć pomidory i obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach.

  2. Delikatnie zmoczyć sucharek pod wodą – bardzo krótko z obu stron.

  3. Polać równomiernie oliwą – ok. jednej łyżki stołowej na jedną połówkę.

  4. Najwygodniej jest włożyć sucharek do miseczki o zbliżonej średnicy, gdyż będzie można go jeść widelcem, gdy rozpadnie się na mniejsze kawałki.

  5. Wyłożyć na niego rozdrobnione pomidory.

  6. Przybrać serem, posypać oregano i skropić ponownie oliwą.


 

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.