KALITSOUNIA NADZIEWANE FETĄ I MIĘTĄ     

 

 

Pierożki znikają w oka mgnieniu :)Te smakowite pierożki znaleźć można w każdym zakątku Krety. Idealne na przystawkę, wegetariańskie danie główne czy na smakowity deser. To jedna z najbardziej uniwersalnych potraw jakie poznałam. Wyglądem przypominają nasze rodzime pierogi, ale poza różnicami w cieście, mają również zasadniczą różnicę w przygotowaniu - smażone są na głębokim tłuszczu.

 

Składniki (na 35-40 sztuk, czas przygotowania: 1 godzina):

na ciasto:

  • 0,5 kg mąki

  • 60 ml raki (może być w zastępstwie wódka), w tym przypadku wykorzystałam soumę z Siany, czyli odpowiednik raki, ale z Rodos

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • szczypta soli

  • 3/4 kubka ciepłej, ale nie wrzącej wody

 


na nadzienie:

  • 0,5kg fety (można również zastąpić ją mizithrą)

  • 2 jajka (w przypadku mizithry może być 1 jedno jajko, jeśli feta będzie miękka, czyli bardziej mokra 1 jajko również wystarczy)

  • świeża mięta ok. 15-20 listków

  • odrobina soli

  • oliwa do smażenia

 

 

  1. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta, które dzięki alkoholowi będzie dość kruche. Przesianą mąkę przygotować na stolnicy, pośrodku zrobić zagłębienie i wlać tam część ciepłej wody oraz raki. Dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać pozostałą wodę, aż do uzyskania ciasta miękkiego, ale nie rzadkiego.

  2. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

  3. Składniki nadzienia połączyć i dobrze wymieszać. Jeśli użyjemy fety, należy ją rozdrobnić.

  4. Ciasto najlepiej rozdzielić na 2 części i rozwałkować każdy osobno na dość cienkie placki o grubości 1-2mm. Wyciąć z ciasta koła (raczej większe niż mniejsze) i nakładać farsz. Farszu nakładać mniej niż np. do pierogów, gdyż ciasto pod wpływem temperatury spęcznieje, a gdy będzie za dużo farszu pierożki się otworzą. Składać jak pierogi, a brzegi wystarczy przycisnąć widelcem - nie ma potrzeby zwilżania brzegów. Spłaszczyć delikatnie każdy z pierożków.

  5. Na patelni rozgrzać oliwę, powinna mieć ok. 1cm głębokości. Na gorący tłuszcz układać pierogi, gdy zbrązowieją przełożyć na drugą stronę. Wykładać na ręcznik papierowy gdy będą jasnobrązowe z obu stron.

  6. Serwować ciepłe lub schłodzone. Jako deser najlepiej smakują polane miodem.

 

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.