Melitzanosalata, PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, Melizanosalata, Melitsanosalata, Melisanosalata, MelitzanosalátaPASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA

(Melitzanosalata, Melizanosalata, Melitzanosaláta)

Μελιτζανοσαλάτα 

 

 

Melitzanosalata, PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, Melizanosalata, Melitsanosalata, Melisanosalata, MelitzanosalátaMelitzanosalata, PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, Melizanosalata, Melitsanosalata, Melisanosalata, MelitzanosalátaMelitzanosalata, PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, Melizanosalata, Melitsanosalata, Melisanosalata, MelitzanosalátaDoskonała pasta do chleba, mięs, ryb czy dań warzywnych o wyrazistym smaku pieczonego bakłażana i czosnku. To jeden z trzech najpopularniejszych dipów obok tzatzyków i favy (pasty z grochu). Barwa tej pasty nie wygląda zachęcająco, ale warto jej spróbować, bo błyskawicznie znika i świetnie się sprawdza zarówno na przyjęciach w ogrodzie jak i kolacjach w gronie przyjaciół. Ilość czosnku można modyfikować w zależności od okazji :).

 

 

Melitzanosalata, PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, Melizanosalata, Melitsanosalata, Melisanosalata, MelitzanosalátaMelitzanosalata, PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, Melizanosalata, Melitsanosalata, Melisanosalata, MelitzanosalátaSkładniki:

  1. Melitzanosalata, PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, Melizanosalata, Melitsanosalata, Melisanosalata, MelitzanosalátaMelitzanosalata, PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, Melizanosalata, Melitsanosalata, Melisanosalata, MelitzanosalátaBakłażany można ugrillować lub upiec w piekarniku. W pierwszej opcji nie trzeba ich nakłuwać, lecz pozostawić na grillu do całkowitego zbrązowienia z każdej strony. Przy pieczeniu w piekarniku, najlepiej bakłażany nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180C przez ok. 1 godz.

  2. Skórka z bakłażanów upieczonych na grillu zejdzie w zasadzie sama, te pieczone w piekarniku należy rozkroić i wybrać łyżką miąższ. Jeśli trafią się bakłażany z dużą ilością pestek to lepiej usunąć ich nadmiar.

  3. Melitzanosalata, PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, Melizanosalata, Melitsanosalata, Melisanosalata, MelitzanosalátaMelitzanosalata, PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, Melizanosalata, Melitsanosalata, Melisanosalata, MelitzanosalátaZmiksować miąższ pieczonych bakłażanów dodając oliwę, ocet winny lub sok z cytryny, natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek. Całość utrzeć na gładką masę. Lekko posolić i dodać odrobinę pieprzu. Jeśli smak jest dla Państwa zbyt ostry można dodać nieco gęstego greckiego jogurtu i całość dobrze wymieszać.

  4. Polecam serwować na ciepło.

Zapraszamy po produkty do naszego sklepu!

Oliwa

Jodowana sól morska

 
     
 

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Grecja dla Ciebie, Greckie Delikatesy

 

Kreta | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia | Knosos | Tahini | Pitus

Oliwa Sitia | Santorini | Rodos | Tahina | Oliwa od Chłopa | Oliwa Kalamata

Chalkidiki | Taste of Greece | Przewodnik po Krecie | Oliwa i oliwki z Grecji

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Przepisy kulinarne | Terra Creta | Autoway

Greek Deli | Grecja 2015 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Peloponez

Przepisy kuchni greckiej | Masticha | Gavdos | Oliwa | Korfu | Kreta 2015

 

 

 

 

 

Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.