SMAŻONY SER - (Σαγανάκι τυρί , SAGANAKI TIRI)   

 

Składniki:

  • 250g twardego sera - kefalotiri, graviera lub inny dowolny typu gruyere

  • mąka

  • bułka tarta

  • jajko

  • oregano

  • cytryna


Najlepiej na tę popularną przystawkę nadają się lokalne sery typy kefalotiri lub graviera, ale w Polsce można zrobić z dowolnego twardego sera, który rozpłynie się pod wpływem temperatury.

 

1. Ser pokroić na kawałki o grubości 1-2 cm, kształt dowolny.

 

2. Przygotować panierkę jak do klasycznych schabowych, czyli mąka, bułka tarta i rozbełtane jajko. Do każdego z tych składników dodaję trochę oregano.

 

3. Obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Jeśli byłby jakieś "łyse placki" to namaczam je jajkiem i posypuję mąką z bułką tartą. Do sera taka panierka słabiej przywiera niż do mięsa. W wersji bardziej ekonomicznej można użyć jedynie mąki, a przed obtoczeniem sera zmoczyć go zimną wodą.

 

4. Rozgrzewam olej do dość wysokiej temperatury, chodzi o to by ser się nie rozlał po patelni, więc olej nie może być za zimny. Smażę 4-5 minut z każdej strony.

 

5. Odsączam na papierowym ręczniku, serwuję z cytryną.

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.