PLACUSZKI Z POMIDORÓW, TOMATOKEFTEDES

Ντοματοκεφτέδες 

 

 

Grecka kuchnia słynie z licznych przepisów na placuszki warzywne. W zasadzie każdy rejon Grecji jako danie regionalne ma w swojej karcie placuszki z wykorzystaniem lokalnych warzyw. Pomidorowe placuszki można spotkać głównie na Santorini, ale danie to pojawia się również w innych częściach Grecji.

 

Oryginale santoryńskie tomatokeftedes powstają z pomidorów czereśniowych, a ten rodzaj pomidorów spotykany jest tylko i wyłącznie na Santorini, dzięki unikalnemu środowisku naturalnemu tej powulkanicznej wyspy. Pomidory rosną na niewielkich krzaczkach w środowisku bez wody gruntowej, a ich wielkość zbliżona jest to dorodnego owocu czereśni. Skórkę mają twardą, a miąższ jest bardzo intensywny w smaku - prawie jak koncentrat pomidorowy. W wyniku tej niezwykłej kombinacji, czyli podłoża powulkanicznego, braku wód gruntowych i olbrzymiego nasłonecznienia otrzymujemy niewielkie pomidory o słodko-kwaśnym posmaku i intensywnym aromacie. W naszym przepisie użyłam średniej wielkości pomidory z działki mojego Taty.

Składniki:

  • 0,5 kg niedużych pomidorów

  • 1 nieduża cebula

  • ok. 150g mąki

  • kilka listków świeżej mięty

  • natka pietruszki

  • oregano

  • sól

  • pieprz

  • odrobina cukru

  • oliwa Extra Virgin

     

  1. Pomidory opłukać i sparzyć. Obrać ze skórki. Drobno pokroić. Jeśli mają dużo soku to odlać nadwyżkę, ale nie wylewać, bo może w dalszym etapie się przydać.

  2. Cebulę bardzo drobno pokroić lub zmiksować i dodać do masy pomidorowej. Dodać również pokrojoną natkę pietruszki oraz miętę. Posolić, dodać pieprz, odrobię cukru i oregano. Całość dobrze wymieszać. Można dodać odrobinę pesto.

  3. Dodać mąkę. Jej ilość zależy od tego jak soczyste były wykorzystane pomidory. Masa nie może być ani za sucha ani zbyt lejąca, ale bardziej zwarta niż ta na placki ziemniaczane.

  4. Na patelni rozgrzać oliwę. Warstwa oliwy powinna wynieść przynajmniej 1cm.

  5. Na rozgrzanej oliwie smażyć przez ok. 5 minut do koloru złocistego z każdej ze stron.

  6. Podawać ciepłe w towarzystwie gęstego greckiego jogurtu.

 

Zapraszamy po produkty do naszego sklepu!

Oliwa

Jodowana sól morska

 
     
 

 

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Przewodnik po Krecie

Grecja | Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Autoway | Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Greek Deli

Kreta | Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej | Kreta | Gavdos

Wakacje na Chalkidiki | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Tahini

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości | Tahina

Pitus | Wakacje Santorini | Taste of Greece | Greckie Delikatesy

Grecja 2013 | Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

Wypożyczalnia aut w Grecji | Wynajem samochodów na Krecie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.