KREWETKI ZAPIEKANE W GĘSTYM SOSIE POMIDOROWYM

(Garides saganaki)

 

Składniki (dla 2 osób):
500g obranych krewetek (mogą być mrożone)
1 cebula drobno pokrojona
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów lub 1 opakowanie pomidorowego puree
szczypta cukru
oliwa
sok z 1 cytryny
sól, pieprz, oregano
feta w kawałku

1. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni, a następnie krótko obsmażamy krewetki przyprawiające je sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawiamy i przygotowujemy sos pomidorowy.
2. Zaczynamy od zeszklenia cebuli, dodajemy przeciśnięty czosnek, następnie pomidory w puszce (rozdrobnione), doprawiamy cukrem, oregano i solą. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez 15 minut.
3. Do naczynia do zapiekania wykładamy sos, dodajemy krewetki, całość lekko mieszamy. Na wierzchu rozkruszamy fetę i posypujemy oregano.
4. Zapiekamy przez ok. 10 minut w temp. 200C. Serwujemy z chlebem – idealnie wchłania sos.

 

 

 

 

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.