GRILLOWANE OŚMIORNICZKI

W CZOSNKOWEJ ZALEWIE Z ROZMARYNEM

(χταπόδι ψητό) 

 

Ośmiornice bardzo malowniczo wpisują się w krajobraz greckich nadmorskich tawern. Można spotkać je na każdym kroku suszące się na słońcu i czekające na amatorów tych głowonogów. W poniższym przepisie użyłam małych świeżych ośmiorniczek.
 

 

 

 


Składniki:

  1. Jeśli ośmiornice są w całości, należy odciąć głowę poniżej linii oczu. Na zdjęciach obok wskazałam to miejsce. Głowy można zachować po ich wypatroszeniu. W tym przepisie użyłam jedynie odnóży. Po odcięciu głowy, od strony wewnętrznej ośmiornicy znajduje się mały czarny dzióbek, który należy usunąć wypychając go od strony odciętej głowy. W tym miejscu powinna się pojawić niewielka dziurka.

  2. Ośmiornice dokładnie wypłukać w zimnej wodzie.

  3. Przygotować marynatę, w której ośmiornice powinny spędzić przynajmniej 2-3 godziny. Połączyć 100ml oliwy, sok z 1/2 cytryny, 3 ząbki czosnku, kilka listów rozmarynu, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.

  4. W garnku zagotować wodę (około 1 litra). Ośmiornice wrzucić do wrzącej wody na 1,5 minuty. Od razu jej wszystkie odnóża zakręcą się w charakterystyczny splot. Odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie.

  5. Ośmiornice włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

  6. W tym czasie rozgrzać grill i namoczyć szpatułki do szaszłyków.

  7. Ośmiornice nadziać na szpatułki (najlepiej przez powstałą dziurkę w miejscu, gdzie ośmiornica ma dzióbek), posmarować marynatą i piec na dobrze rozgrzanym grillu.

  8. Małe ośmiornice potrzebują na grillu łącznie ok. 6-8 minut. Przewracać szaszłyki kilkukrotnie by ośmiornice z każdej strony się lekko przypiekły. Mały ośmiornic nie należy grillować dłużej, gdyż mają bardzo cienkie i drobne odnóża, które mogą się zbytnio spalić. Mięso ośmiornic powinno być sprężyste, ale nie nieprzyjemnie gumowate.

  9. Z pozostałych składników (oliwy, czosnku, rozmarynu i soku z cytryny) przygotować dressing. Serwować ciepłe z pieczywem do maczania sosu.

Zapraszamy po produkty do naszego sklepu

Jodowana sól morska

 

Oliwa

 
 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

 

Grecja | Oliwa Sitia | Pitus | Santorini | Rodos | Tahina | Holidays in Greece

Greek Deli | Grecja 2014 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Peloponez

Wypożyczalnia aut w Grecji | Wynajem samochodów na Krecie | Masticha

Kreta | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia | Knosos | Tahini

Grecja apartamenty | Car rental in Greece | Autoway | Wakacje Santorini

Chalkidiki | Taste of Greece | Greckie Delikatesy | Przewodnik po Krecie

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

Przepisy kulinarne | All inclusive | Kreta 2014 | Gavdos | Oliwa | Korfu

Wakacje last minute 2014 | Przepisy kuchni greckiej | Holidays 2014

Terra Creta | Oliwa z Kolimbari

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus