KARP (LUB LESZCZ) ZAPIEKANY W AROMATYCZNYM SOSIE

POMIDOROWYM Z OLIWKAMI I KAPARAMI          

 

 

 

Zwolenników karpia znam niewielu, ale po spróbowaniu ryby przyrządzonej w tym właśnie śródziemnomorskim sosie na pewno ich liczba diametralnie wzrośnie. W przepisie można wykorzystać rybę w całości lub w filetach.

 

 

 

Składniki:

  • 2 ryby (ok. 800g każda)

  • 500g świeżych pomidorów, obranych i drobno posiekanych lub 0,5l pomidorów z puszki lub puree pomidorowego

  • 2 cebule, jedna drobno pokrojona w kostkę, druga rozdrobniona na puree w blenderze

  • 3 ząbki czosnku

  • sok z 2 pomarańczy

  • 1 łyżeczka miodu tymiankowego

  • 2 łyżki ouzo (opcjonalnie)

  • 100g oliwek Kalamata, bez pestek, posiekanych

  • 2 łyżki kaparów

  • 40g świeżego koperku

  • 1-2 liście laurowe

  • oregano, tymianek

  • sól, pieprz

  • oliwa

 

  1. Ryby dobrze wypłukać i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Dodajemy pieprz.

  2. Na głębokiej patelni podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę aż stanie się szklista.

  3. Do podsmażonej cebuli dodajemy pomidory (lub puree), przeciśnięty czosnek, liście laurowe, oregano, tymianek, sok z pomarańcz, puree z drugiej cebuli, miód tymiankowy, ouzo (opcjonalnie), sól i pieprz.

  4. Całość dobrze mieszamy, przygrywamy i czekamy aż sos zacznie gęstnieć - ok. 15 minut.

  5. Do sosu dodajemy pokrojone oliwki oraz kapary. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Dodajemy pokrojony koperek.

  6. Nagrzewamy piekarnik do 180-200C.

  7. Polewamy sosem ryby by przykrył je w całości oraz nalewamy go również do środka. Posypujemy całymi oliwkami Kalamata. Można spróbować czy sos jest wystarczająco słony i ewentualnie dosolić, ale oliwki i kapary są zazwyczaj wystarczająco słone.

  8. Piec przez 40 minut. Podawać z chlebem do maczania w sosie.

Zapraszamy po produkty do naszego sklepu!

Oliwa

Oliwki Kalamata

Miód tymiankowy

Kapary

Jodowana sól morska

Liście laurowe

 

zupy, sałatki i przekąski | dania główne | ryby i owoce morza | desery

moje ulubione przepisy | napoje

strona główna

 

Copyright © Crete Adventure Team

 

Oliwa Sitia | Holidays 2013 | Holidays in Greece | Wypożyczalnia aut Kreta

Grecja 2013 | Wczasy Grecja | Oliwa Extra Virgin | Wakacje Santorini

Wakacje na Chalkidiki | Wynajem aut Grecja | Przewodnik po Krecie

Ślub Grecja | Grecja od kuchni | Oliwa z pierwszego tłoczenia

Grecja apartamenty | Oliwa i oliwki z Grecji | Oliwa od Chłopa

All inclusive | Car rental in Greece | Kreta nieruchomości

Zdjęcia z Grecji | Księgowość | Ślub Santorini | Gavdos

Wakacje last minute 2013 | Przepisy kuchni greckiej

Autoway | Kreta | Grecja | Pitus | Tahini | Tahina

Ślub Kreta | Kreta 2013 | Wakacje na Peloponezie

 

Copyright © Crete Adventure Team, Zdjęcia: Gosia Dobrowolska, Bartłomiej Pitus

 

Dokładamy wszelkich starań, by informacja zawarte na tej stronie była rzetelna, jednak pragniemy, by osoby odwiedzające nasz serwis miały wpływ na jego treść. Dlatego serdecznie zapraszamy do zgłaszania uwag, które pozwolą poprawić nam jego jakość.